Μέρκελ: Κοινή ευθύνη η κρίση στην Ελλάδα
Δήλωση στήριξης στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι η δημοσιονομική κρίση μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν μπορεί παρά να είναι ευθύνη και των υπόλοιπων χωρών - μελών.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πραγματοποιείται στη Βόννη της Δυτικής Γερμανίας, η Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα, όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Για αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη».
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου αποτελούν «δεκανίκι» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι, μολονότι η κατάσταση της οικονομίας της δεν είναι καλή, εντούτοις, η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο Έβαλντ Νοβότνι
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος είπε ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πρόσθεσε:
«Η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν είναι ο ρόλος μας να βοηθήσουμε συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα. Η ευρωπαϊκή συμφωνία αποκλείει τη βοήθεια και πρέπει να την λάβουμε (τη συμφωνία) σοβαρά υπ' όψιν μας. Δεν είναι δυνατό να εξαλείψουμε το πρόβλημα με μία απευθείας χρηματοδότηση (προς την Ελλάδα)».
Οι τελευταίες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Έβαλντ Νοβότνι ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει, αν και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση όσον αφορά στον προϋπολογισμό (της Ελλάδας) είναι «πολύ τεταμένη».
Η Σεσίλια Μάλμστρομ
Παρόμοια ανησυχία εξέφρασε και η Σεσίλια Μάλμστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, η οποία δήλωσε σχετικά με το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας:
«Ανησυχούμε βεβαίως. Το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά φαντάζομαι ότι οι πρωθυπουργοί (και αρχηγοί κρατών) θα μιλήσουν ανεπίσημα για το ζήτημα αυτό, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή, που χρειάζεται χρόνο, πολιτικό θάρρος και μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε:
«Εμείς (οι χώρες-μέλη της ΕΕ) είμαστε μια οικογένεια και προσπαθούμε οι μεν να υποστηρίζουμε τους δε. Οι Έλληνες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και αυτό παίρνει χρόνο».