Αντιδράσεις από κείμενο της Συνόδου που διέρρευσε στον Τύπο
Έντονη είναι η κριτική που ασκούν οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για το περιεχόμενο ενός κειμένου από τις εργασίες της Συνόδου.
Σε αυτό προτείνεται ένα σχέδιο για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεταξύ αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών μέχρι το 2050.
Συγκεκριμένα, προτείνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες να θέσουν άνω όριο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο μέχρι το 2050 τους 1,44 τόνους, ενώ το αντίστοιχο όριο για τις αναπτυγμένες χώρες να είναι 2,67 τόνοι.
Το κείμενο διέρρευσε χθες στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η οποία αποκαλύπτει ότι, εκτός των άλλων, προτείνεται τόσο ο παραμερισμός του διαπραγματευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, όσο και του πρωτοκόλλου του Κιότο.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Δανίας δεν αρνούνται την ύπαρξη του κειμένου, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για επίσημο έγγραφο της Συνόδου.
Οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια που εξηγούν τους λόγους για τη συγκεκριμένη διαρροή από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Ο πρώτος είναι επειδή οι Δυτικές χώρες υποστηρίζουν: «Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε. Αυτά είναι τα δρακόντεια μέτρα που προτιθέμεθα να λάβουμε, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».
Ο δεύτερος είναι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιτείνουν προς τις Δυτικές: «Αν σκοπεύετε να υλοποιήσετε κάτι τέτοιο, θα γίνετε μάρτυρες μιας επανάστασης που όμοιά της δε θα έχετε ξαναδεί».