Συμπόσιο για τον οικουμενικό Καβάφη
Την οικουμενική διάσταση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη ξεδίπλωσαν χθες το βράδυ οι ομιλητές, στην έναρξη του 11ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, το οποίο φιλοξενήθηκε στη μικρή αίθουσα συναυλιών της Όπερας του Καΐρου.
Φορείς της διοργάνωσης είναι η Πρεσβεία της Ελλάδος, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η Ελληνική Όπερα του Καΐρου, οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας και η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.
Χθες, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, έγινε και η απονομή των βραβείων Καβάφη (μετάλλια με χαραγμένη την όψη του ποιητή στις δύο όψεις και ορισμένους από τους στίχους του, φιλοτεχνημένα από την Ασπασία Παπαδοπεράκη).
Το Βραβείο Ποίησης έλαβαν οι Μιχάλης Γκανάς και Φουάντ Ταμάν, το Βραβείο Πεζογραφίας οι Δημήτρης Δημητριάδης και Γκαμάλ αλ Γιτάνι και το Βραβείο Μετάφρασης ο Σαμουήλ Μπισάρα.
Νωρίτερα, ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, Μιχάλης Πιερής, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, έκανε μια παρέμβαση για τα «πάθη: μια λανθάνουσα ποιητική του Καβάφη», παρουσιάζοντας νέα στοιχεία από το αρχείο του μεγάλου ποιητή.
Το συμπόσιο επικεντρώνεται στην επίδραση του Καβάφη στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές λογοτεχνίες, γι’ αυτό και οι ομιλητές προέρχονται από διάφορες χώρες.
Τα φετινά «Καβάφεια», όπως τα ονόμαζε ο εμπνευστής τους, Κωστής Μοσκώφ, «μετακομίζουν» σήμερα στην Αλεξάνδρεια και την περίφημη Βιβλιοθήκη της, όπου πανεπιστημιακοί και μεταφραστές θα αναπτύξουν διάφορες πτυχές του έργου του ποιητή, εστιάζοντας στην επίδραση αυτού στις ευρωπαϊκές και μεσογειακές λογοτεχνίες.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, με ποιητική βραδιά στο σπίτι - μουσείο του Κ. Καβάφη, ο δρόμος μπροστά από το οποίο πήρε πρόσφατα το όνομα του Έλληνα ποιητή, κατόπιν σχετικής απόφασης του Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, Άντελ Λαμπίμπ.
Η διεθνής απήχηση της ποίησης του Καβάφη, όπως πιστοποιείται από τις πολλαπλές μεταφράσεις του έργου του σε ξένες γλώσσες, δεν θα ξένιζε καθόλου τον ίδιο, επισημαίνουν οι μελετητές του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «O Kωνσταντίνος Kαβάφης μπορεί να πέθανε από επιπλοκές του καρκίνου του λάρυγγος στο ελληνικό νοσοκομείο της γενέτειράς του Αλεξάνδρειας τα ξημερώματα των εβδομηκοστών του γενεθλίων, στις 29 Απριλίου 1933, αλλά ως άνθρωπος είχε τελειωθεί προ πολλού: ο Kωστάκης του Πέτρου-Iωάννη Kαβάφη και της Xαρίκλειας Φωτιάδη, μέσα από το ανοιχτό μυαλό του, την ευρεία παιδεία του, τη μεθοδική εργασία και τη δύναμη και την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς του, είχε γίνει ο ποιητής K. Π. Kαβάφης. Τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα χρόνου….».